Oostenrijk staat het dragen van hoofddoeken weer toe op bassischolen

Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk heeft het verbod op hoofddoeken voor kinderen op basisscholen teruggedraaid.
0
1109
Twee basisschool meisjes met het hoofddoek, gezamenlijk Koran aan het lezen.

De wet uit mei 2019 kwam uit de koker van de Moslim-hatende regering van FPÖ en ÖVP. Die regering maakte toen ook bekend dat het alleen voor de Moslims geldt, en dus Joodse keppeltje en de sikh-tulband niet onder de wetgeving zouden vallen.

Waarna de organisatie IGGiÖ het naar de rechter sleepte onder de juridische benadering van discriminatie naar moslimmeisjes, die (moslimmeisjes) simpelweg het zelfde willen uitzien als hun eigen moeder (wat haar rolmodel is). Met succes! Het Constitutioneel Hof van Oostenrijk heeft het verbod op hoofddoeken voor kinderen op basisscholen teruggedraaid. De wet is volgens het Hof specifiek gericht op de islamitische hoofddoek en is dus in strijd met religieuze vrijheid.

Volgens de rechter worden met een verbod de verkeerde mensen gestraft. Ook bestaat er een risico dat het voor moslimmeisjes moeilijk wordt om toegang te krijgen tot onderwijs door het verbod. Minister Fassman van Onderwijs is er niet mee eens met het vonnis, en wil deze vrijheid van de meisjes afnemen door ze uit te kleden in het onderwijs. Hoe wel Fassman dit op een vreemde manier verwoord (NOS-style), dit is letterlijk zijn citaat: “Ik betreur het dat meisjes niet de kans krijgen om op een vrije manier lessen te volgen.”.

De grootste moslimorganisatie van het land is opgelucht en stelt dat gelijke kansen voor meisjes en vrouwen niet kunnen worden bereikt met een verbod naar alleen één groep, terwijl de andere (Joodse en Sikh) kindjes het wel mogen blijven doen.

Comments are closed.